Anker Heegaards Jernstøberi på Blågårds Plads



Anker Heegaards Jernstøberi på Blågårds Plads. Til venstre Blågårdsgade, og til højre Heegaards villa. Det Kongelige Bibliotek, ukendt tegner.

 

Blågårds Plads har en lang og begivenhedsrig historie. I tidernes morgen var her marker og enge som tilhørte landsbyen Serridslev, markerne blev til en smuk slotspark, siden kom et jernstøberi, og til sidst den populære plads vi kender i dag.

Blågård Slot, der har givet navn til pladsen og kvarteret, blev opført i starten af 1700-tallet af Frederik 4’s bror, prins Carl.

De første mange år fungerede det som lystslot med pavilloner og lysthuse i en kunstfærdig park. ”Prins Carls Hauge” var det officielle navn, men tagets blåglaserede teglsten, gjorde at det blev kaldt ”Blågård”.


Blågård Slot. Kobberstik af B. Rocque. Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.


Efter flere forskellige ejere, blev Blågård i 1780, ombygget til klædemanufaktur og fra 1791 anvendt til landets første lærerseminarium, Blågårds Seminarium.

Englændernes belejring af København i 1807, gik hårdt ud over det gamle slot og parken. De smukke gamle lindealléer blev fældet af de engelske soldater og brugt som brændsel. Slottet blev fra 1809 en tid brugt som lazaret.

Fra 1815 blev Blågård delt op i mindre parceller, og solgt.


Porten til Blågård Slot lå hvor Slotgade møder Nørrebrogade, og det er Nørrebrogade vi kigger mod. Foto af maleri, ukendt fotograf. Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.


Hovedbygningen var nærmest en ruin, da bagermester Georg Scheer købte den og lod den ombygge til teater for italieneren Philippo Pettoletti. Bygningen blev forhøjet og indrettet med en stor teatersal, og den 3. november 1828, kunne ”Blaagaard Theater” slå dørene op. Natten mellem den 14. og 15. april 1833 brændte teaterbygningen, og blev aldrig genopført.


Blaagaard Theater. Gammelt stik.


1825 købte isenkræmmer Mathias Anker Heegaard en parcel af Blågårds jord, og året efter opførte han en sommerbolig og anlagde en have. Denne parcel er i dag Blågårds Plads. 1827 købte han tre parceller mere, og fik derved rådighed over 5 tønder land.

Oktober 1827, ansøgte Mathias Heegaard kongen om privilegium til at anlægge en kuppelovn og et jernstøberi til fabrikation af kakkelovne, gryder, strygejern og mange andre ting af støbt jern.

Bygningerne fik facade mod Blågårdsgade, og støberiet kom til at ligge på det areal der i dag er Blågårds Plads.

Mathias Heegaard var en driftig mand, så i 1836 startede han en fabrik for tilvirkning af tarmstrenge til musikinstrumenter. Fabrikationen medførte en så ulidelig stank at myndighederne greb ind og forlangte virksomheden flyttet. Den blev nedlagt i 1838.

Da Mathias Anker Heegaard døde i 1837, overtog hans to sønner, Christian August Heegaard og Steffen Peder Anker Heegaard.  August blev leder af jernstøberiet, og Anker af den store isenkramforretning, der lå i Frederiksborggade.

1848 blev isenkramforretningen bortforpagtet, og Anker overtog jernstøberiet som nu fik navnet, Anker Heegaard's Jærnstøberi og Maskinfabrik.


Jernstøberiet set fra Blågårdsgade. Til venstre den nu nedlagte Bagergade. Ukendt fotograf. Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.


1857 overtog Anker Heegaard et lerbrænderi i Blågårdsgade. Her blev fremstillet saltglaserede lerrør. Virksomheden var stærkt forurenende, og mange klager betød, at den efter en brand i 1872, flyttede.

Jernstøberiet var også meget forurenende og kvarteret var ofte plaget af den sorte røg fra de store skorstene. Det var herfra navnet ”Den Sorte Firkant” opstod.

1857 blev virksomheden kraftigt udvidet da Anker Heegaard købte statens jernstøberier og maskinfabrikker i Frederiksværk. Produktionen kom nu også til at omfatte damp, industri og landbrugsmaskiner.

I forbindelse med krigen i 1864 fik støberiet mange militære ordrer. Gammelt krigsmateriel skulle moderniseres, og der skulle produceredes kugler, bomber, granater og kanonlavetter i store mængder. For at fremme sin virksomhed tog Heegaard initiativ til anlægge en havn i Frederiksværk. Den stod klar til indvielse i 1866, og nu kunne Heegaard sejle sine produkter direkte til sit store lager i Havnegade.

Omkring 1870 solgte Heegaard det meste af sit store grundareal i Blågårdskvarteret. Grundene blev hurtigt bebygget, og snart lå jernstøberiet klemt inde mellem høje beboelsesejendomme. Selv blev han boende i villaen ved støberiet indtil 1884, hvor han overdrog sin virksomhed til sønnerne Mathias Anker Heegaard, Louis Carl Heegaard, og svigersønnen Bjørn Stephensen.


Jernstøberiet på Blågårds Plads. Bagerst, Blågårdsgade. Ukendt fotograf. Københavns Museum. Farveredigeret.


Jernstøberiet var i mange år en af de største virksomheder på Nørrebro, men også voldsomt forurenende. Københavns Kommune opkøbte Heegaards Jernstøberi i 1898, med det formål at anlægge en plads og skabe lys og luft i det tætbebyggede kvarter. Fabriksbygninger og villaen blev revet ned, og virksomheden flyttede først til Hillerødgade, og senere til Frederiksværk.

I 1918 blev fabrikken omdannet til aktieselskab, og i 1930 indgik den i De Forenede Jernstøberier.

1902 anlagde kommunen Blågårds Plads som en åben grusbelagt plads indrammet af lindetræer, først i 1918 fik vi den plads vi kender i dag, med Kai Nielsens 22 granitskulpturer.


Blågårds Plads. Foto, februar 2020.


Blågårds Plads. Foto, februar 2020.


Til sidst lidt om manden der stod i spidsen for jernstøberiet i 36 år.

Steffen Peder Anker Heegaard blev født den 29. juli 1815 i København.

Mellem 1839 og 1840 måtte han ti måneder i fængsel for underslæb, men fortsatte sine forretningsaktiviteter efter løsladelsen.

Han blev gift i Thisted den 14. september 1844 med Louise Christine Feilberg, med hvem han fik seks børn.

I perioden 1868-1885, sad han i Københavns Borgerrepræsentation.

Anker Heegaard havde et stort socialt engagement - her på Nørrebro skænkede han grunden til ”Marthahjemmet” der stadig ligger i Brohusgade.

Han blev Ridder af Dannebrog 1869, Dannebrogsmand 1872 og etatsråd 1883.

Anker Heegaard døde i København den 19. december 1893 og blev begravet på Assistens Kirkegård. Han deler gravsted med sin hustru og en datter.


Heegaards gravsted på Assistens Kirkegård. Foto, februar 2020. Portræt fra 1867, Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.


Poul-Erik Pløhn

Kommentarer