Familien Thrane i Sjællandsgade



Sjællandsgade med Thranes Minde. Foto 1934. Farveredigeret.



For omkring 50 år siden, ramte saneringen Sjællandsgade, og nedrivningen af en række gamle huse begyndte. 

Ældre nørrebroere vil sikkert erindre villaen ”Thranes Minde” i nr. 3 hvor værtshuset ”Congo Bar”, tidligere ”Eldorado”, havde til huse. Sjællandsgade Sideallé med arbejderboligerne ”Thranes Boliger”. 

På modsatte side i nr. 2, natklubben ”Granada” der før havde haft navne som ”Belvedere” og ”Ny Ravnsborg”. I nr. 4 og 6 havde vi fru Rasmussens lille isbar, Schou Sæbehus, Luna Kiosken og blomsterbutikken. Alle disse huse blev opført i midten af 1860’erne af rebslagermester Hans Rasmussen Thrane, og alle er væk i dag.


Thranes Minde med værtshuset, Eldorado, Foto 1953, Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.


Sjællandsgade 1953. Thranes Minde med værtshuset Eldorado i midten af billedet. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.


Sjællandsgade 4-6 var også en af familien Thranes ejendomme, det samme var nabohuset hvor natklubben Granada havde til huse i mange år. Foto 1965. Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.

 

Toxværd og Svendsen

Kvarterets historie startede i 1800, hvor kaptajn i Borgervæbningen og rebslagermester Anton Toxværd, købte nogle grunde på Nørre Fælled, anlagde en reberbane på det område hvor Prinsesse Charlottes Gade løber i dag, mellem Meinungsgade og Jagtvej.

Toxværd havde tidligere været rebslager på Christianshavn, hvor han også havde købt par ejendomme.

Efter 35 år som rebslagermester på Nørrebro, solgte han sin virksomhed til kaptajn og rebslagermester, Emilius Christian Ferdinand Svendsen.

Svendsen drev virksomheden fra 1839 til 1853.

 

Hans Thrane

I 1853 købte grosserer og rebslagermester, Hans Rasmussen Thrane, Svendsens Rebslageri.

Thrane havde fået borgerskab som Rebslagermester i København i 1832 da han overtog faderens virksomhed, Jacob Kondrup Thranes Rebslageri.

22 år gammel blev han rebslagermester og fik straks borgerbrev, selvom der var tre år til han blev myndig.

Han havde stor succes med virksomheden, og efter flere gode leverancer til bl.a. kongen, kunne han flytte med sin familie til en otte værelsers lejlighed på Kultorvet.

I 1854 fik Hans Rasmussen Thrane grossererborgerskab.

 

Thranes sønner overtager

I 1864 overdrog Hans Rasmussen Thrane virksomheden på Nørrebro til sine sønner, Ludvig Emilius og Thorvald Sigvard. Den kom til at hedde H. Thranes Sønner.   

Hans Thrane gik dog ikke på pension, men fik opført en række ejendomme, langs den lille vej der gik fra Nørrebrogade til Prinsesse Charlottes Gade. Den fik navnet, Thranesvej, og først i 1885 blev navnet ændret til Sjællandsgade.


Thranes Minde med Congo Bar. Foto 1971, Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.

 

Thranes Boliger

En del af byggeriet var arbejderboligerne ”Thranes Boliger”, i det der senere blev Sjællandsgade Sideallé.

Det lange hus med syv opgange, kom til at ligge i forlængelse af ejendommen ”Idas Minde”, der var opført i midten af 1850’erne af tømrermester Andreas Anthon Leffland, og navngivet efter hans hustru, Ida Gianelli. Leffland var ud af en slægt af bygmestre og arkitekter og hans søn, Alfred Oscar, blev også arkitekt. Alfred Oscar Leffland kom til at stå for meget af det spekulationsbyggeri der blev opført på Nørrebro i den sidste halvdel af 1800-tallet.

Thranes Boliger lå i frie omgivelser lige op til Nørre Fælled, og beboerne havde små haver foran huset, hvor de kunne dyrke grøntsager og blomster.


”Idas Minde” lå i bunden af Sjællandsgade Sideallé. Ukendt fotograf, Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.


Thranes Boliger i Sjællandsgade Sideallé 1953. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.

 

Thorvald Thrane

Thorvald Thrane forlod rebslageriet i 1873 og grundlagde en forretning med russisk hamp. 1884 købte han ejendommen Sankt Thomas på Frederiksberg Allé. Den store villa blev omdannet til en restaurant med musik, og den store park indrettet til sommerforlystelsessted. Det hele lukkede 1902. Fra 1894 til 1899, var han direktør for Tivoli.

 

 

Thorvald Sigvard Thrane. Fotograf, Junker-Jensen, Det Kongelige Bibliotek. Farveredigeret.

 

Ludvig Thrane

Ludvig Emilius Thrane førte virksomheden på Nørrebro videre til starten af 1880’erne. Han havde overtaget sin fars ejendomme, Sjællandsgade 2-4-6-3 (3 var villaen ”Thranes Minde”) og 5 (5 var husene i sidealléen).

 Hans bopæl var i mange år stueetagen i ”Thranes Minde”, villaen som hans far fik opført. Her udfoldede han sig også som forfatter, og skrev historiske digte, romaner og skuespil.

I starten af 1900-tallet flyttede Ludvig Thrane til en villa i Utterslev "Sokkelundlille", her døde han i 1911. Den smukke villa i Utterslev er heldigvis bevaret og bruges i dag som Børnekulturhus.

 

”Thranes Minde” i Sjællandsgade 3, omkring 1900. I vinduet ses Ludvig Thrane med sin 25 år yngre hustru, Laura. Ophav: Hrpetersen. Commons wikimedia. Farveredigeret.


Skydebrødre

Som deres far, og andre fra det finere københavnske borgerskab, var Thorvald og Ludvig Thrane medlemmer af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab. Medlemmerne havde en malet skydeskive. Thorvalds havde et motiv fra Tivoli og en tekst:

„Og dersom du morer dig daa'li'

Paa Rosenlund og Fredsber';

Saa skal Du ta'e ind paa Tivaali

Og see om Du morer Dig der."


Motivet på Ludvigs skive, en rebslager der spinder ved en åben strand og en tekst:

”Tiden er en gylden Traad,

Hvorpaa vi alle spinde.

Nytte vi den ud med Flid,

Da kan vi meget vinde.

Fliden gjør os glad i Sind,

Sundhed er dens Moder.

Roser bær den paa sin Kind,

Med sig Livets Goder."


Hans Thranes skive havde et motiv af hans store bolig på Platanvej.

 

Familien Thranes skydeskiver fra Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab. Det Kongelige Bibliotek. 


Fra Thranes Minde til ejendom i fem etager

Mellem 1885 og 1900, blev ejendommene i Prinsesse Charlottes Gade opført og Thranes Boliger blev klemt inde mellem de høje ejendomme på Nørrebrogade og Prinsesses Charlottes Gade – den lille stikvej fik navnet Sjællandsgade Sideallé.


Thranes Boliger i Sjællandsgade Sideallé 1953. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.


Thranes Boliger i Sjællandsgade Sideallé 1953. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv. Farveredigeret.


Idas Minde blev revet ned i slutningen af 1960'erne, og ti år senere blev hele området saneret. Arealet hvor ”Thranes Minde” og arbejderboligerne i sidealléen lå kom til at ligge brak og blev brugt som losseplads i mere end tyve år. Endelig i slutningen af 1990’erne blev der ryddet op og anlagt et dejligt gårdanlæg for de omkringliggende ejendomme.


I gårdanlægget hvor Sjællandsgade Sideallé lå, finder man denne idyl fra 1866. En rest af Thranes Boliger der mirakuløst overlevede den store sanering omkring 1980. Foto april 2014.



Gårdanlæg hvor Sjællandsgade Sideallé lå. Foto, 2014.


På grunden hvor Thranes Minde lå, opførtes i 2015 en beboelsesejendom i fem etager.


Sjællandsgade set fra Nørrebrogade mod Simeons Kirke. Foto, oktober 2015.


Poul-Erik Pløhn

Kommentarer